De informatieplicht van banken


Banken hebben de verplichting hun klanten voorafgaand aan het afsluiten van een (swap)transactie te informeren over de kenmerken en voorwaarden ervan en over de nadelen en risico’s. De precieze reikwijdte van deze informatieplicht is niet in alle gevallen hetzelfde en hangt af van de omstandigheden van het betreffende geval. De volgende factoren zijn medebepalend voor de omvang en reikwijdte van de informatieplicht:


*  Is de klant een particulier of een bedrijf? In het algemeen dient aan     particulieren meer informatie gegeven te worden dan aan bedrijven.


*  Heeft de klant kennis van en/of ervaring met derivaten? Hoe meer kennis en ervaring de klant, heeft des te deskundiger hij verondersteld wordt te zijn. Aan deskundigen behoeft men minder informatie te verschaffen.


    *  Wat is de aard van het bedrijf? Van een vastgoedontwikkelaar mag men meer kennis over derivaten verwachten dan van bijvoorbeeld een binnenvaartschipper.


    *  Wat is de omvang van het bedrijf? Hoeveel ervaring heeft men met het aantrekken van grote en/of ingewikkelde kredieten?


    *  Heeft de klant zich bij het aantrekken van het krediet en/of het aangaan van de swap laten bijstaan door een ter zake kundig adviseur? Zo ja, dan zal in het algemeen diens deskundigheid aan de klant worden toegerekend.


    *  Van wie was het idee afkomstig om gebruik te maken van een swap voor het beperken van het renterisico? Als dat de bank is, dan ligt het meer voor de hand dat zij daar informatie over verstrekt.


    *  Wist de bank dat er een mismatch zou (kunnen) ontstaan tussen de lening en de swap? Van een mismatch is met name sprake wanneer het bedrag van de swap hoger is dan de lening, omdat bijvoorbeeld nog niet de gehele lening is opgenomen of omdat de lening geheel of gedeeltelijk is afgelost.


    *  Wie heeft de omvang van de afdekking van het renterisico bepaald en de looptijd van de swap?

Vervolgens zal aan de hand van de concrete informatie die de bank aan de klant heeft verstrekt, beoordeeld moeten worden of de bank hiermee in voldoende mate heeft voldaan aan haar informatieplicht over de kenmerken, voorwaarden, nadelen en risico’s van swaps. In dat kader dient tevens beoordeeld te worden of de klant voldoende tijd heeft gehad om de informatie, inclusief de contracten, goed te bestuderen en daarover vragen te stellen aan de bank alvorens de transactie af te sluiten. Voor het verstrekken van productinformatie en de contracten lijkt de rechtspraak een termijn van twee dagen voorafgaand aan het afsluiten van de swap voldoende te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten